Over Abadá

ABADÁ-Capoeira : Associação  Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte-capoeira

ABADÁ-Capoeira staat voor  “Braziliaanse Vereniging voor de ondersteuning en ontwikkeling van de kunst Capoeira”. Het is een non-profit organisatie met als doel het verspreiden en ondersteunen van de Braziliaanse cultuur via het beoefenen van capoeira.

www.abadaworld.com/abada.html

ABADÁ-CAPOEIRA maakt deel uit van de Belgische Federatie voor Capoeira (Féderation belge de Capoeira).

Afdeling ABADÁ-CAPOEIRA ANTWERPEN

  • Abadá-Capoeira is al meer dan 25 jaar actief in Belgie maar had tot nog toe geen afdeling in Antwerpen.
    PROFESSOR Luquinha en Graduada VELOZ hebben 10 jaar geleden de afdeling in Antwerpen opgestart en hebben ondertussen ook al 8 batizados georganiseerd en 5 CAPOEIRA MUZIEK workshops. Bijzondere dank aan alle toegewijde ouders en leerlingen!
  • Abadá Capoeira is wereldwijd actief en staat in voor de ontwikkeling, ondersteuning en verspreiding van de Braziliaanse cultuur en taal (Portugees) via capoeiralessen aan kinderen (vanaf 2.5 jaar) en volwassenen, demonstraties, workshops, capoeira-kampen….
    Kalender events (wereldwijd)

ABADÁ CAPOEIRA ANTWERPEN is één van de ondertekenaars van de PANATHLON VERKLARING over ethiek in de jeugdsport en ijvert om de vijf grote thema´s te honoreren.

De Panathlonverklaring vertrekt van de noden van het kind en is opgebouwd uit vijf grote thema’s: (1) het uitdragen van positieve waarden; (2) het bannen van alle vormen van discriminatie; (3) het nemen van preventieve en curatieve maatregelen; (4) het verwelkomen van sponsors in overeenstemming met de hoofddoelstellingen van jeugdsport; (5) het onderschrijven van het ‘Panathlon Charter over de Rechten van het Kind in de Sport’.

Overzicht events ABADA CAPOEIRA
Officiële website Abadá Brasil
Abadá times community

Geschiedenis en missie

ABADÁ-Capoeira werd in 1988 opgericht door Mestre Camisa en is gevestigd in Rio de Janeiro. Het is een van de grootste en meest succesvolle capoeira organisaties in de wereld met meer dan 50.000 leden, die capoeira beoefenen in elke staat van Brazilië, alsmede in 30 verschillende landen. Mestre Camisa ontwikkelde zijn eigen filosofie en methodologie voor het onderrichten van capoeira door de innovatieve concepten van zijn leraar, de grote Mestre van Capoeira Regional, Mestre Bimba, te volgen.

mestre camisaABADÁ-Capoeira onderscheidt zich van andere capoeira organisaties door zijn stijl, innovatieve concepten en filosofie voor het aanleren van capoeira. De organisatie streeft naar verbetering en bevordering van capoeira waardoor zij haar volledige potentieel kan bereiken als een internationaal gerespecteerde kunstvorm, met behoud van de waardigheid, karakter, geschiedenis en tradities.

Mestre Camisa, aluno formado (afgestudeerde leerling) van Mestre Bimba, ontwikkelde zijn eigen filosofie en methodologie om capoeira aan te leren door de innovatieve concepten van zijn leraar toe te passen bijv. jogo de amazonas.

De ABADÁ -Capoeira stijl integreert elementen van de 2 hedendaagse toonaangevende Capoeira richtingen: Capoeira Angola en Regional met begrip en respect voor de rijke geschiedenis en filosofie van deze oude kunstvorm.

Volgens ABADÁ-Capoeira omvat de studie van capoeira alle verschillende aspecten zoals het vastberaden streven naar technische beheersing van de fysieke elementen van capoeira om de efficiëntie te verbeteren en letsels te voorkomen, individuele competentie en kennis van de muziek en instrumenten, deelname aan de wereldwijde capoeira-gemeenschap…

De ABADÁ-stijl is ondertussen uitgegroeid tot een eigen herkenbare stijl van capoeira als voorbeeld voor de mogelijkheden van de steeds evoluerende techniek.