Koord systeem

Het graderingssysteem van ABADÁ-capoeira is gebaseerd op natuursymbolen waarbij elke kleur een bepaald natuurelement voorstelt met bepaalde karakteristieken bijv. oranje staat voor de zon, blauw voor de zee,…
De gradering verschilt naargelang de leeftijd: er wordt een onderscheid gemaakt voor kinderen/jongeren en volwassenen.

 

Gradering kinderen en jongeren

De gradering voor kinderen en jongeren is bedoeld om hen te motiveren om te blijven trainen.

1-3 jaar
De koord en de 2 uiteinden gebroken wit (écru): dit is de starterskoord; de eerste passen in de wereld van capoeira.

1

 

3-5 jaar
De koord gebroken wit, en de uiteinden gebroken wit/geel,
daarna geel/geel: het geel (goud) symboliseert het beginproces van de ontwikkeling van de leerling.

23

 

6-7 jaar
Gebroken wit met uiteinden geel/oranje (de zon), daarna oranje/oranje: de kleur van de (opkomende) zon als symbool voor het ontluikende leerproces.

45

 

8-9 jaar
Koord: gebroken wit met uiteinden oranje/blauw (de oceaan), blauw/blauw: zoals de oceaan onmetelijk is, vertegenwoordigt deze kleur de uitgestrektheid, onmetelijkheid van de nog af te leggen weg.

67

 

10-11 jaar
Koord gebroken wit & geel, geel & geel: deze koorden symboliseren de eerste overgang.

89

12-14 jaar
Koord gebroken wit & oranje, geel & oranje, oranje & oranje: vertegenwoordigt het ontwaken van het bewustzijn van de leerling.

101112

15-18 jaar
Koord gebroken wit & blauw, geel & blauw, oranje & blauw, blauw & blauw.

13141516

Volwassenen

Gebroken wit/gebroken wit-geel/geel
Deze kleuren zijn voorbehouden voor de beginners. Gebroken wit is de beginnerskoord. Gebroken-wit-geel: deze koord symboliseert de overgang (transformatie): dit is de eerste gradering die de leerling ontvangt tijdens de traditionele ´batizado´; Geel : deze koord met de kleur van het goud (o ouro) staat symbool voor de aanvang van het leerproces;

171819

Geel-oranje/oranje/oranje-blauw
De oranje koord met de kleur van de zon (o sol) staat voor het ontwaken : de leerling wordt zich bewust van het leerproces.
Koord oranje & blauw: transformatie.

202122

Blauw/blauw-groen (graduado)
Blauw: de koord met deze kleur van de zee of oceaan (o mar) staat voor de grootsheid van de oceaan, de lange weg die nog af te leggen valt.

24

 

Groen/groen-paars (graduado)
Deze koord met de kleur van het oerwoud (a floresta) staat symbool voor de longen van de wereld. Vanaf deze gradering legt de leerling zich toe op het groeipotentieel van de groep en op de consolidatie van het eigen potentieel. Deze leerlingen helpen mee om de basis van de groep te behouden.

2526

 

 

Paars/Paars-Bruin (instrutor)
De koord paars (de ametist) staat voor de continuiteit. De capoeirista probeert zijn/haar eigen fysieke, emotionele en spirituele grenzen te verleggen in zijn/haar zoektocht om capoeira beter te doorgronden en neemt tegelijkertijd de filosofie van de groep ter harte.

2728

 

Bruin/Bruin-rood (professor)
Deze kleur symboliseert de stijl van abadá Capoeira, de kameleon. Op dit niveau, worden de toekomstige Mestrandos, Mestres en Grão Mestres geselecteerd.

2930

 

Rood (Mestrando)
De kleur van de Robijn, vertegenwoordigt rechtvaardigheid. Op dit niveau wordt de capoeirista zich ten volle bewust van zijn/haar verantwoordelijkheid ten opzicht van de capoeira en probeert het element van rechtvaardigheid in te bouwen in zijn leven, werk en beslissingen.

31

Wit-rood (Mestre)
Eenmaal deze koord bereikt, probeert de capoeirista zijn/haar volledig capaciteiten  te ontwikkelen, met als doel de filosofie en idealen van ABADÁ-CAPOEIRA te ondersteunen en verder uit te bouwen. Het is ook een tranformatieperiode ter voorbereiding van de hoogst mogelijk gradering binnen het systeem van ABADÁ-CAPOEIRA. Vereiste is dat als er beslissingen worden genomen, dit gebeurd met de nodige precisie, zekerheid, eerlijkheid, loyaliteit, en daarenboven met kennis en onpartijdigheid.

32

 

Wit (Grão-Mestre)
Deze koord heeft de kleur van de diamant, de mineraal die alle andere kleuren reflecteert, het hardste en meest resistente mineraal. Het volledige systeem van ABADÁ-CAPOEIRA steunt hierop ter behoud van haar idealen. Het is in het wit dat alle kleuren zich verenigen. Door de nodige kennis, geduld, nederigheid, loyaliteit en vastberadenheid kunnen we de filosofie, traditie en fundamenten behouden. Er kan maar 1 Grão-Mestre zijn in ABADÁ-CAPOEIRA. Al deze onderdelen zijn geconcentreerd in een persoon, die de grootste verantwoordelijkheid heeft om de doelen van ABADÁ-CAPOEIRA te leiden.

33